viernes, 8 de agosto de 2008

Afiṣarea emoṭiilor

Ne învaṭă o grămadă de lucruri la ṣcoală – istorie, geografie, matematică – totuṣi o materie indispensabilă rămâne opṭională sau facultativă: actoria. Mi se pare că, spre exemplu, a ṣti multă istorie serveṣte mai puṭin în viaṭă comparativ cu a fi bun actor. Se spune că istoria e importantă deoarece ne ajuta sa înṭelegem cine suntem sau ne ajută să prezicem viitorul bazându-ne pe trecut ... mă intreb câṭi pasionaṭi de istorie pot face asta. În afară de a înṣira o poveste ... destul de seacă adesea ... cine s-a bătut cu cine ṣi de ce ṣi la ce data ... nu pot face prea mult majoritatea.

Găsesc istoria plictisitoare ṣi mult mai inutilă comparativ cu actoria. Avem nevoie sa fim actori în fiecare zi, avem nevoie să vrăjim pe alṭii afiṣându-ne sentimentele. Programa scolară manifestă puṭin interes în universul emoṭional al elevului; mă intreb de ce. Elevul este un aspirator de cunoṣtiinṭe pe care le repetă mecanic când este scos la tabla. Elevul aplică reṭete pentru a rezolva problemele din culegerile de matematică. Este puṭin loc pentru creativitate sau pentru manifestarea sentimentelor. Se pare că sentimentele nu interesează pe nimeni.

Mă duc la teatru foarte rar sau aproape deloc. Tocmai de aceea de fiecare dată sunt uimită de cât de exagerat se manifestă actorii: ṭipă unii la altii, îṣi trag palme, îṣi smulg hainele de pe ei, tropăie pe podele, gâfâie la fiecare replică. Mă întreb dacă dramatismul scenariului justifică o asemenea abundenṭă de gesturi si de reacṭii fiziologice.

Cred că ṣtiu de ce sălile de spectacol sunt mereu pline: oamenii au nevoie să se delecteze cu afiṣarea sentimentelor, cu atât mai mult cu cât la scoală, la serviciu ... ele sunt ignorate, dacă nu interzise.

Am început să fiu iritată de mândria ṣi frenezia cu care unii muncesc rezolvând taskuri pe bandă rulantă, incapabili să inventeze un banc sau macar să râdă la unul. Se pare că a investi timp în a rezolva probleme concrete merită osteneala, în vreme ce a-ṭi manifesta emoṭiile sau a provoca emoṭii în alṭii este o chestiune facultativă, apanaj doar al artiṣtilor.

Mă întreb dacă ne putem permite să nu ne pricepem deloc la actorie. Dacă extirparea emoṭiilor din viaṭa noastră chiar nu ne afectează cu nimic.

Je veux voir le monde
Qu'il soit gai ou triste
Qu'il chante o qu'il gronde
Pourvu qu'il existe
Je veux voir des villes
Qu'elles soient blanches ou rouges
Et des yeux qui brillent
Et des gens qui bougent

Vreau să văd lumea
Fie ea veselă sau tristă
Chiar dacă cânta sau muge
Fiindcă este vie
Vreau să văd oraṣe
Fie ele albe sau roṣii
Ṣi ochi care strălucesc
Ṣi oameni care se miṣcă

Translation into English
Traducción en español

No hay comentarios: